El dilluns 21 de desembre es va aprovar un pla de rescat pel turisme, l’hostaleria i el comerç amb ajudes indirectes: rebaixes al lloguer dels establiments, una nova línia de crèdit ICO i rebaixes als impostos. 

És possible que el dilluns 28 anunciïn noves ajudes regionals, ja que Reyes Morato, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, es reunirà amb les comunitats autònomes.

Aquest pla actual té un cost de 4.220 milions d’euros aproximadament, distribuït de forma que la gran part dels diners serà pels diferents mètodes de finançament, com per exemple augmentar la reducció en la tributació per mòduls de l’IRPF del 5% al 20%, i fins el 35% pels sectors de l’hostaleria, el turisme i el comerç, pel quart pagament fraccionat del 2020 i pel primer pagament del 2021. 

La principal mesura del pla de rescat és mitigar les despeses del lloguer. Els propietaris de més de 10 establiments hauran de decidir si volen rebaixar al 50% la renda o realitzar una moratòria en el pagament durant l’estat d’alarma. En cas de que el propietari no prengui una decisió en 7 dies, l’arrendatari tindrà el dret d’escollir una d’aquestes opcions. 

Pels propietaris de menys de 10 establiments la rebaixa serà opcional, però el Govern permetrà, durant el primer trimestre del 2021, deduir-se la rebaixa de l’IRPF, per incentivar aquesta mesura.

Una altra mesura del pla és l’ampliació de línies ICO, que estarà destinada als PIMES i als autònoms dedicats al turisme, restauració i comerç i contarà amb avals pel 90% de l’import sol·licitat.

Recordem que, el passat 24 de novembre ja es va ampliar a un any adicional la carència per a la devolució d’aquests préstecs i també es va ampliar el període d’amortització de 3 fins a 8 anys.

Fiscalment, es donarà l’opció d’ajornar 6 mesos, amb 3 mesos de carència d’interessos (amb sol·licitud prèvia), el pagament dels impostos del primer trimestre del 2021 a PIMES i autònoms, juntament amb l’ajornament de les cotitzacions de la Seguretat Social. 

Laboralment, els sectors del comerç a l’engròs de begudes, restaurants i llocs de menjar, establiments de begudes i altres activitats poden beneficiar-se d’una ampliació dels ERTOS durant desembre i gener. 

A més, es permetrà ajornar el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social amb un interés del 0,5%.

Les empreses del sector turístic, comercial i  hostaler podran aplicar una bonificació del 50% de les quotes pels contractes fixos discontinus d’abril a octubre de 2021. Skip to content