La Seguretat Social i els representants dels autònoms estan negociant un nou sistema tributari perquè els treballadors per compte propi paguin segons el què guanyin a partir del 2022.

S’està plantejant un esquema de 13 trams per enquadrar la base de cotització i pagar en funció dels ingressos a finals d’any. Amb aquest model s’espera fer pagar més a qui guany més i menys a qui menys; doncs 2 de cada 3 autònoms pagarien menys.

Les negociacions per a aquest transit estan en marxa i es preveu que, a partir del 1 de gener, ja estigui en funcionament aquest sistema tributari. Amb el model actual els autònoms escollien la base de cotització a pagar, sense tenir en compte els ingressos que tinguessin.  És per això que hi ha diferències en les pensions, cobertures de cessament d’activitat, baixes…

Amb aquest nou sistema els autònoms triarien un dels 13 trams d’ingressos, segons l’estimació que hagin fet. Cada trimestre podran canviar la base de cotització, que serà provisional, en funció de l’evolució dels ingressos.

Durant el mes de novembre, la Tresoreria General de la Seguretat Social creuarà un informe dels ingressos de cada autònom amb l’Agència Tributària per verificar que la base de cotització triada correspongui amb els ingressos finalment obtinguts.

Si les dades coincideixen, no s’haurà de regularitzar res. Però si l’autònom ha obtingut un rendiment superior, haurà de pagar la diferència entre el tram de cotització triat i el que li correspongui realment. I, si el rendiment obtingut és inferior, la Seguretat Social li tornarà el que hagi cotitzat de més. Skip to content