Molts professionals es veuen obligats a menjar fora de casa, suposant això un cost important a finals de mes. Sobretot es així quan no desgraven aquesta despesa dels impostos a Hisenda.

Des del 2018 la Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom permet que els autònoms es dedueixin les despeses del menjar, 26,67 €/dia en territori nacional i 48,08 €/dia en l’estranger i, en cas de pernoctar, els límits son el doble respectivament. Fa poc, també es va introduir la deducció de les despeses de menjars amb clients.

Aquesta deducció la podem trobar en l’article 11.C de la Llei 6/2017, que especifica que “les despeses de manutenció del propi contribuent incorregudes en el desenvolupament de l’activitat econòmica, sempre que es produeixin en establiments de restauració i hostaleria i s’abonin utilitzant qualsevol mitjà electrònic de pagament, amb els límits quantitatius establerts reglamentàriament per a les dietes i assignacions per a despeses normals de manutenció dels treballadors.”

En un restaurant i pagar amb targeta

Perquè Hisenda pugues assegurar-se que els treballadors autònoms mengen fora de casa, l’administració va imposar que aquestes despeses s’havien de fer en restaurants i bars i que el pagament s’havia de fer electrònicament, sent el treballador per compte propi el titular d’aquest, per tal de que es pogués deduir. Això es així perquè d’aquesta forma l’Agencia Tributaria podrà conèixer totes les dades de la transacció.

Els requisits per deduir-se la dieta diària

A continuació es deixa una petita guia resolent els dubtes més freqüents:

 1. Els menjars (sigui esmorzar, dinar o sopar) s’han de produir durant el desenvolupament de l’activitat, dins de l’horari de treball. Dons el més habitual es que sigui de dilluns a divendres.
 2. La despesa s’ha de produir en algun establiment de restauració i hostaleria per menjars. Comprar un plat preparat en qualsevol supermercat no és vàlid.
 3. El pagament d’aquesta despesa s’ha de realitzar electrònicament i, es recomana que el titular sigui l’autònom per evitar confusions amb Hisenda.
 4. S’aconsella guardar el tiquet o factura de l’establiment per si Hisenda fa alguna comprovació.
 5. Els límits d’aquestes son:
  1. 26,67 €/diaris si la despesa es en territori nacional
  1. 48,08 €/diaris si la despesa té lloc en l’estranger
  1. 53,34 €/diaris si l’autònom ha de pernoctar en territori nacional
  1. 91,35 €/diaris si l’autònom ha de pernoctar en l’estranger.

Deducció en menjars amb clients

El Tribunal Suprem va avalar a finals de març la deducció de les despeses de representació sempre que redundin en ingressos per al negoci, ja siguin directes o indirectes.

Aquest concepte engloba totes aquelles despeses destinades a representar a una empresa amb l’objectiu de millorar la seva imatge davant dels clients: despeses d’hotels, entrades a espectacles, invitacions a esdeveniments… Ara, per justificar aquest tipus de despeses davant d’una inspecció, l’empresari/negoci només haurà de demostrar al funcionari, mitjançant e-mails, missatges, trucades telefòniques o que el nom d’aquest client aparegui en la cartera de clients habituals, que la persona a qui van convidar, per exemple, és algú que col·labora en l’activitat o vol iniciar un negoci, encara que això finalment no s’acabi produint.Skip to content